Aby zapewnić pacjentowi kompleksową opiekę należy podejśc interdyscyplinarnie, wykorzystując wiedzę z zakresu biochemii, biotechnologii, genetyki, fizjologii, psychologii jak i technologii żywności, dopiero całościowe podejście  daje możliwość  pełnej diagnostyki.

Jako biotechnolog  staram się analizować każdy przypadek indywidualnie opierając się na procesach biologicznych, biochemicznych na poziomie molekularnym co jest nieodłącznym elementem do prawidłowej diagnostyki wielu chorób. Wiedza z zakresu żywienia daje możliwość  prewencji w przypadku ryzyka wystąpienia chorób cywilizacyjnych, jak również funkcję leczniczą w przypadku chorób już istniejących. 

Natomiast jako doktor nauk medycznych łącze wiedzę z zakresu biologii molekularnej, biochemii, genetyki z doświadczeniem w badaniach naukowych dotyczących wpływu czynników środowiskowych na mechanizmy obronne człowieka, co umożliwia głębsze i szersze zrozumienie problemu.

Jako wykładowca akademicki staram się przekazywać studentom wiedzę, którą zdobywam na codzień w  pracy, jak i zarażać ich pasją do poszerzania wiedzy merytorycznej dlatego  staram się systematycznie rozwijać i zdobywać wiedzę, uczestnicząc w konferencjach naukowych i szkoleniach, dzięki którym staram się jeszcze bardziej zainteresować odbiorców rzetelnymi argumentami popartymi badaniami naukowymi.