Żywienie w chorobach dietozależnych

 

dietoprofilaktykaChoroby cywilizacyjne to globalnie szerzące się, powszechnie znane choroby, spowodowane rozwojem cywilizacji. Częstotliwość ich występowania zależy od stopnia rozwoju społeczeństwa. Choroby dietozależne zwane inaczej chorobami XXI wieku, powstają najczęściej poprzez nadmierną podaż energii w codziennej diecie, wysokie spożycie białek (mięsa, wędlin i nabiału), tłuszczów (głównie nasyconych kwasów tłuszczowych, izomerów trans występujących w produktach pochodzenia zwierzęcego i przetworzonej żywności), soli oraz cukru. Wpływ na występowanie chorób cywilizacyjnych mają również wolne rodniki, niskie spożycie błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych, antyoksydantów oraz jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (oleje roślinne i ryby), nieprawidłowa mikroflora jelit, kumulacja toksyn w organizmie oraz brak aktywności fizycznej.

Do chorób żywieniowozależnych zalicza się: otyłość, choroby tarczycy,nadciśnienie tętnicze, cukrzycę typu 2, choroby układu krążenia, osteoporozę, próchnicę, niedokrwistość oraz nowotwory.

W celu zapobiegania chorobom dietozależnym należy przestrzegać zasad prawidłowego żywienia, do których należą: zrównoważony bilans energetyczny odpowiadający zapotrzebowaniu organizmu, regularne spożywanie 5 posiłków dziennie, aktywność fizyczną, zbilansowana dieta bogata w warzywa, owoce.

200,00 zł
300,00 zł
500,00 zł
200,00 zł
300,00 zł
500,00 zł
200,00 zł
300,00 zł
500,00 zł
200,00 zł
300,00 zł
500,00 zł
200,00 zł
300,00 zł
500,00 zł
200,00 zł
300,00 zł
500,00 zł
200,00 zł
300,00 zł
500,00 zł
200,00 zł
300,00 zł
500,00 zł